
گاهی در فرایند جابجایی یا طبقهبندی ممکن است نیاز به تغییر نام فایلها در لینوکس داشته باشید. برای این کار روشهای مختلفی وجود دارد. بعضی از روشها بسیار ساده بوده و کاربران مبتدی نیز میتوانند آن را انجام دهند. با این حال بعضی روشهای دیگر، نیاز به دانش پایهای از کدنویسی دارد. ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی همه روشها بپردازیم تا بتوانید قدم به قدم نام فایلها و دایرکتوریها را در لینوکس تغییر دهید.
چه نیازی به تغییر نام فایلها و دایرکتوریهای مختلف در لینوکس داریم؟
جدا از اینکه ممکن است در یک زمان خاص بخواهید نام یک فایل را تغییر دهید، تغییر اطلاعات ثبتی دایرکتوریها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر شما نیز شرایط یکی از موارد زیر را داشته باشید، راهکارهای ارائه شده در این مقاله میتواند به شما کمک شایانی کند. در ادامه موقعیتهای مختلفی که ممکن است بخواهید نام یک فایل در سیستمعامل لینوکس را تغییر دهید، شرح داده شدهاند.
دسترسی سادهتر به فایلها
با ساماندهی دایرکتوریها، میتوانید در سریعترین حالت ممکن به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کرده و از طرفی نظم ظاهری سیستم نیز به افزایش تمرکز شما هنگام کار کمک میکند. در صورتی که افراد دیگری نیز از سیستم شما استفاده کنند، میتوانند به سادگی به هر فایل و دایرکتوری مدنظر رفته و کار خود را در کمترین زمان ممکن انجام دهند.
فهم بهتر از سیستم
اگر قرار است روی یک پروژه بزرگ کار کنید، استفاده از نامهای توصیفی و یا وارد کردن اطلاعات بیشتر در مورد هر دایرکتوری میتواند فهمیدن مسیر حرکت بین فایلها و پیدا کردن اطلاعات را آسانتر کند. در پروژههای تیمی که شما یکی از اعضای گروه هستید، باید بتوانید از سیستم نامگذاری استفاده کنید که دیگران نیز متوجه منظور شما بشوند و فهم دستهبندی اطلاعات برای همگی آسان باشد.
تبعیت از استانداردها
در سازمانها و یا ارگانهای خاص، از سیستمهای نامگذاری از پیش تعیین شدهای استفاده میشود تا نظم اساسی بر تمامی اطلاعات حکم فرما باشد. از این رو شما نیز به عنوان یک کاربر باید از همین سیستم و استاندارد استفاده کنید و در صورت ساخت فایل جدید و یا ایجاد دایرکتوری، بر اساس همان شیوه گفته شده، عمل کنید. از این رو لازم است برخی فایلها تغییر نام داده تا با استاندارد مورد نظر تطابق پیدا کنند.
جلوگیری از اشتباه
پس از مدتی ممکن است تعداد فایلها با محتوای مشابه زیاد شود. از این رو نامگذاری صحیح اهمیت پیدا کرده تا از تداخل اطلاعات جلوگیری شود. معمولا میتوانید از کدگذاری یا شماره دادن به فایلهای مرتبط استفاده کرده و یا دایرکتوریهای کاملا مجزا برای هر بخش ایجاد کنید.
اصلاح اسامی
برای اینکه برخی فایلها قابل اجرا در نرمافزارها یا سیستمهای برنامهنویسی باشند، جدا از اینکه باید از پسوند مناسب استفاده شود، فرمت نام و سیستم نامگذاری آن نیز اهمیت بالایی دارد. در بسیاری از موارد نیز دیده میشود که فایلهای دانلود شده و یا خلق شده توسط برنامهها دارای نام صحیح نبوده و یا بیش از اندازه طولانی هستند. برای ایجاد تناسب در نامها و بهینهسازی این اطلاعات، به روشی برای تغییر نام فایلها و دایرکتوریها در لینوکس نیاز داریم.
حذف کاراکترهای اضافی
با رعایت تمامی استانداردها نیز ممکن است برخی فایلها یا دایرکتوریها دارای کاراکترهای اضافی یا ناخوانا برای برخی سیستمها باشد. از این رو بهتر است که سریعتر این اسامی را تغییر داده و یا این کاراکترها را حذف کنیم. باید توجه کرد که نام برخی فایلها در سیستمعامل لینوکس و ویندوز متفاوت بوده و در دیگری قابل استفاده نیست.
تدابیر امنیتی
در برخی موسسات و یا شرکتها به منظور افزایش امنیت اطلاعات در محیط کار سعی میکنند تا نام مسیرها و فایلهای حساس را تغییر داده و به این شکل توجه افراد غیرمجاز را از این موارد به چیزهای دیگر پرت کنند. با وجود اینکه این عمل ساده به نظر میرسد، یکی از موثرترین روشها در راستای جلوگیری از دزدی اطلاعاتی است.
ایجاد چندین نسخه از یک محتوا
بسیاری از پروژهها و فایلها در گذر زمان بهبود یافته و یا آپدیتهای متعددی برای آنها ساخته میشود. از این رو باید بتوان به کمک روشهای تغییر نام، یک خط سیر برای نشان دادن فایلهای قدیمیتر تا جدیدتر ایجاد کرد.
ترجمه اطلاعات
برای اینکه درک اطلاعات برای تمامی اعضای گروه راحت باشد، باید نام فایلها و اطلاعات به زبان مشترک محیط ترجمه شده و دستهبندیها و دایرکتوریها نیز بر همین اساس دوباره تنظیم شوند. به این شکل هر عضو میتواند به سادگی به سیستم وارد شده و به دیتای مورد نظر خود دست پیدا کند.
حالتهای کلی در راستای تغییر نام فایلها در لینوکس
کاربران میتوانند به دو روش کلی در راستای تغییر نام فایل و دایرکتوری مورد نظر خود در لینوکس اقدام کنند. اولین و سادهترین روش این است که به فایل منیجر در GUI مراجعه کنید و اسم دلخواه خود را جایگزین کنید. در روش بعدی نیز میتوانید به کمک خط فرمان اقدام کرده و از مسیر ترمینال پیش بروید. از آنجا که روش اول بسیار ساده است، شاید نیاز به توضیح خاصی نداشته باشد. با این حال بعضی از کاربران مبتدی ممکن است با آن آشنایی نداشته باشند و به همین دلیل در ادامه همه این روشها را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
تغییر نام فایل به کمک GUI
رابط کاربری گرافیکی (GUI) در بعضی از توزیعهای لینوکس مانند فدورا و اوبونتو وجود دارد. بنابراین اگر از این توزیعها استفاده میکنید، میتوانید نام فایلها و دایرکتوریها را به کمک این رابط کاربری تغییر دهید. برای تغییر نام باید ابتدا فایل مورد نظر را در فایل منیجر پیدا کنید. سپس روی آن کلیک راست کرده و گزینه Rename را انتخاب کنید. نام جدید مورد نظر را تایپ کرده و Enter را بزنید. با این کار میتوانید به راحتی و در عرض چند ثانیه نام فایل یا دایرکتوری را تغییر دهید.
تغییر نام دایرکتوری با استفاده از دستور mv
تغییر نام دایرکتوری با استفاده از دستور mv یکی دیگر از روشهای موجود در لینوکس است. mv به معنای حرکت (move) بوده و از آن برای تغییر مکان فایلها بین مسیرها استفاده میشود. با این حال از آن برای تغییر نام نیز میتوان استفاده کرد.
برای تغییر نام ساده دایرکتوری در یک مسیر ثابت، باید کد زیر را وارد کنید:
mv old_directory_name new_directory_name
در صورتی که بخواهید یک فایل یا دایرکتوری را تغییر نام داده و همزمان مسیر آن را عوض کنید:
mv /path/to/old_directory /new/path/new_directory_name
Code language: JavaScript (javascript)
اگر بخواهید نام یک دایرکتوری که متعلق به کاربر دیگری بوده را تغییر دهید، نیاز به دسترسیهای مدیریتی دارید:
sudo mv /protected_path/old_dir /protected_path/new_dir
آیا میتوان نام فایلها در لینوکس را به صورت گروهی تغییر داد؟
یکی از روشهایی که بسیاری از کاربران از آن استفاده میکنند، تغییر گروهی نام فایلها است. این روش نیز بسیار ساده و راحت است. ابتدا باید تاندر (Thunder) را پیدا کنید. تاندر یکی از فایل منیجرهای محیط Xfce است. سپس قدم به قدم نام دایرکتوری را تغییر دهید:
۱٫ فایلهای موردنظر را انتخاب کنید؛
۲٫ روی آنها کلیک راست کرده و گزینه Bulk Rename را انتخاب کنید؛
۳٫ حالا ترکیب نام دلخواه خود را با تغییر حروف، استفاده از شماره و علائم نگارشی بنویسید.
۴٫ با کلیک چپ روی یک قسمت از صفحه، تنظیمات وارد شده ذخیره میشود.
با استفاده از Bulk Rename این قابلیت را دارید که تاریخ یا شماره را به نام فایل یا دایرکتوری اضافه کنید. همچنین کاراکترهای خاصی را تغییر داده یا حذف کنید.
استفاده از اسکریپت Bash
استفاده از اسکریپت Bash یک روش دیگر برای تغییر نام فایل و دایرکتوریها در لینوکس است. اسکریپت Bash یک روش کاربردی برای اتوماسیون تسکها در لینوکس است. با استفاده از دستورات آن میتوانید بسیاری از فرآیندهای تکراری را بهینه کنید.
· تغییر نام بر اساس تاریخ
برای تغییر نام بر اساس تاریخ، میتوانید از کد زیر استفاده کنید:
#!/bin/bash
for file in *.log; do
mv "$file" "$(date +%Y%m%d)_$file"
done
Code language: JavaScript (javascript)
· تغییر حروف کوچک به بزرگ
#!/bin/bash
Code language: JavaScript (javascript)
for file in *; do
mv "$file" "$(echo $file | tr 'a-z' 'A-Z')"
done
Code language: JavaScript (javascript)
· جایگزین کردن متن در نام فایلها
#!/bin/bash
Code language: JavaScript (javascript)
for file in *; do
mv "$file" "$(echo $file | sed 's/oldtext/newtext/g')"
done
Code language: JavaScript (javascript)
هنگام استفاده از اسکریپت Bash بهتر است یک فایل پشتیبان تهیه کنید تا در صورتی که عملیات موفقیت آمیز نبود، مشکلی برای فایلها رخ ندهد.
نکات مهم و کلیدی در تغییر نام فایلها در لینوکس
روند تغییر نام فایلها و دایرکتوریها در لینوکس چندان پیچیده و سخت نیست. با این حال بهتر است علاوه بر راهکارهای بالا، به نکات مهم زیر نیز توجه کنید:
· همیشه قبل از هرکاری توجه کنید که مسیر فایلها صحیح باشد. اگر مسیر درست نباشد، ممکن است فایل شما نه تنها تغییر پیدا نکرده که خطا در سیستم ظاهر شود.
· در صورتی که فایلی با نام مورد نظر شما وجود داشته باشد، باید حتما کد -i را در خط دستور آن اضافه کنید؛ در غیر این صورت، دادهها از بین میروند.
· مجوزهای لازم را قبل از تغییر نام بررسی کنید. اگر دسترسی نداشته باشید خطاهایی مانند Permission Denied روی صفحه ظاهر میشود.
· از اطلاعات از قبل فایل پشتیبان تهیه کنید. در این صورت فایلها و دادههای شما به هیچ عنوان از دست نمیروند.
· برای عملیات پیچیده و چند مرحلهای، قبل از اجرای دستور حتما آن را چندبار آزمایش کنید.